Raskrižje Krležina/Meštrovićeva, pješački prijelazi Krležina

Raskrižje Krležina/Meštrovićeva, pješački prijelazi Krležina

Raskrižje Krležine i Meštrovićeve (spuštanje s Vidikovca) trebalo bi urediti drugačije, s obzirom na svakodnevne opasne situacije. Moja ideja je postavljanje fizičkog 'otoka' umjesto postojećeg označenog na kolniku, uz dodatni prometni znak, 1 minimalno. Također, neki pješački prijelazi u Krležinoj, na potezu od navedenog raskrižja, pored benzinske postaje pa sve do izlaza na 'južni bulevar' su na vrlo nezgodnim mjestima, pogotovo za pješake, a ni vozači nisu pošteđeni. Više u 'Argumentima ZA'.

Points

a) Raskrižje je opasno, zbog činjenice da mnogi vozači, koji dolaze iz smjera Radićeve, većinom iz neznanja, "sijeku" raskrižje s krive strane, donje strane "otoka" ili preko "otoka", čime dovode u opasnost vozila koja skreću iz Meštrovićeve lijevo prema benzinskoj, koja već smatraju da ovi prvi zadržavaju smjer ravno prema benzinskoj, jer nisu skrenuli s lijeve strane "otoka" gdje su trebali. Prijedlog je postavljanje fizičkog "otoka", uz prometni znak "obavezan obilazak s lijeve strane".

Naime, smatram da bi postojanje fizičke prepreke, znaka sa strelicom lijevo te činjenice da bi morali raditi puno širi luk za skrenuti u Meštrovićevu, vozačima ukazalo da nešto rade krivo ako su dotad skretali s desne odnosno donje strane 'otoka'. Prometnih nezgoda na tom raskrižju, srećom, nije puno koliko znam, ali isključivo zbog činjenice da su svi koji tamo žive ili često prolaze upoznati o kakvom se raskrižju (i o kakvim svakodnevnim vozačkim 'manevrima') radi.

...što je opasno i za pješake i za vozače. Prvi prijelaz (blizu Meštrovićeve) je u samom zavoju - vozači razviju veću brzinu u dolasku od Radićeve i vide pješaka tek na nekoliko metara od prijelaza, a isto je i s pješakom, koji primijeti nadolazeće vozilo kad je već stupio na pješački prijelaz. Vozač naglo koči, što može dovesti do lančanog sudara (ako auto iza ne drži odstojanje), ili još gore pogibeljne situacije ukoliko ne uspije na vrijeme zakočiti ili kasno primijeti pješaka.

b) Drugi dio ideje odnosi se na 3 pješačka prijelaza u Krležinoj, od onog u neposrednoj blizini ranije spomenutog raskrižja pa sve do onog između benzinske postaje i pizzerije. Smatram da se nalaze na vrlo opasnim mjestima, kako za pješake, tako i za vozače. Dva su moguća rješenja: usporavanje vozača 'ležećim policajcima' uz bolje označavanje samih prijelaza i/ili pomicanje prijelaza za nekoliko metara. Vozači imaju naviku razviti veću brzinu te onda naglo kočiti kad spaze pješake...

Druga dva prijelaza, prije i poslije benzinske postaje, nisu ništa bolja. Prilazi tim 'zebrama' su zaklonjeni (između zgrada, na izlazu iz uskih prolaza, iza visoke živice), što dovodi do situacije da vozači (zbog brzine, ponekad smanjene pozornosti, a nekad naravno u kombinaciji i s nepažnjom i brzopletošću pješaka) primijete pješake tek kad izađu 'iz zaklona' i zakorače na prijelaz. Smatram da bi 'ležeći policajci' i/ili pomicanje prijelaza uvelike povećali sigurnost i za pješake i za vozače.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information