Zajedno izradimo Morski leteći stroj. Sjetite se, znamo to.

Zajedno izradimo Morski leteći stroj. Sjetite se, znamo to.

Nebo je 1912. u Puli prestalo biti granica. Izrada makete hidroaviona u NARAVNOJ veličini vratila bi nam jedno malo ali izgubljeno sjećanje na Pulu koja je tada predstavljala europski centar razvoja i primjene vrhunskih znanstvenih dostignuća. Pula 2017. obilježava 105 godina prvog leta hidroavionom na Jadranu. Marineapparatom Nr. 1 pilotirao je Viktor Klobučar i lako je moguće da je tom letu svjedočio Herman Potočnik Noordung, koji je za svoju granicu izabrao let u svemir. Taj avion je važan!

Points

Realizacija projekta išla bi u fazama. Od grada se traži/očekuje logistička podrška i osiguranje prostora za izradu makete a po završetka izrade pomoć u pronalaženju mjesta na kojem bi maketa Viktor Klobučarovog Marineapparata Nr.1., prvog hidroaviona koji je napravljen i 1912. godine poletio na Jadranu, bila izložena i dostupna javnosti. Po pripremi projekta pokrenula bi se fundrising kampanja (indiegogo) kojom bi se namaknula sredstva za izvedbu makete. Cijeli proces bi bio dokumentiran.

Kao lokacija naznačena je, od zgrada i amfora ispražnjena, površina do Gradske knjižnice i čitaonice, tzv. parking kuća. Kaštel je bolja pozicija, uz to Povijesni i pomorski muzej Istre organizirao je i postavio izložbu zrakoplovstva u Puli... ironično postavljenu u Zerostrasseu, galeriji iskopanoj s ciljem da pod starim gradom zaštiti puležane od bombardiranja iz zraka. Zabavno :-). Btw. naziv Zereostrasse hommage je carstvu koje je znalo oživjeti feniksa, Pulu, grad od perja i kamena :-)

Više na temu izrade makete pročitajte i pogledajte ovdje. Maketara pod nadimkom FRKA (:-)) našao sam uz pomoć googla i nisam ga kontaktirao. Ovdje nam njegov rad služi kao ilustracija onog što jedna osoba može učiniti temeljem par fotografija i puno znanja u radu s modelima. Za sad, hvala mu :-) http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?p=300553&sid=cdd34dacecf765bc1a6d2f7d180a038e http://s811.photobucket.com/user/frka2/media/_DSC6762_zpswynu43hc.jpg.html?sort=3&o=38

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information