Aplikacija za komunikaciju građana i gradskih službi

Aplikacija za komunikaciju građana i gradskih službi

Izraditi (ili kupiti) aplikaciju za mobilne telefone kojom bi građanke i građani Pule mogli prijavljivati probleme u svojem susjedstvu, tj. gradu, i dobivati transparentne odgovore gradskih službi te tako pratiti napredak rješavanja problema. Vidjeti npr. aplikaciju Smart Rovinj i pripadajuću web stranicu www.smartrovinj.com

Points

Gradske bi službe dobivale instant informacije s terena o problemima, jer građanke i građani najbolje poznaju ulice i prostore koje svakodnevno koriste.

Zbog dvosmjerne i online komunikacije, građani bi mogli pratiti status rješavanja njihove prijave.

Javnost prijava smanjila bi barem donekle i opterećenje gradskih službi uzrokovano višestrukim zaprimanjem istih prigovora, budući trenutni sustav 'privatnog' obavještavanja telefonom ili e-mailom ne omogućava drugim građanima da znaju je li problem kojeg su uočili već prijavljen, što u nekim slučajevima može rezultirati i desecima poziva i e-mailova.

Zbog javnog objavljivanja prijava, kao i "mjerača" uspješnosti njihovog rješavanja (vidi pod FOTOGRAFIJE), gradske bi službe bile puno motiviranije riješiti problem čim prije. Time bi se smanjila, ako ne i anulirala česta frustracija građanki i građana sa tromošću ili ignoriranjem od strane gradskih službi, a dobili bismo i jasnu sliku o tome što i kako "rade institucije".

Transparentnost rada tijela javnih vlasti i demokratizacija upravljanja nema alternative. Odličan prijedlog.

Grad Pula je vrlo sličan koncept pod nazivom "Osjeti Pulu" koji su izradili i predstavili studenti FET-a nagradio priznanjem i novčano nagradio 2013. godine, a nagradu je uručio gradonačelnik Miletić osobno (https://www.youtube.com/watch?v=FKIGCrf4ClU). Nakon 3 godine vrijeme je da se projekt i implementira, zar ne?

ovu također makni :-)

Rješenje već postoji u obliku CityHub aplikacije koja osim prijave komunalnih problema u sebi sadrži još nekoliko modula koje je moguće vidjeti na: http://mycity-hub.com/ Jednako tako, planira se izraditi ih još nekoliko (a ukoliko je određenom gradu potreban neki specifičan modul koji bi olakšao život svakako se možete javiti i popričali s timom koji stoji iza ove aplikacije)

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information