100% financiranje informatike za učenike od 1. do 4. razreda

100% financiranje informatike za učenike od 1. do 4. razreda

Svjedoci smo prakse da je učenicima od 1. do 4. razreda nekih (možda i svih) pulskih osnovnih škola omogućen upis u izvannastavnu školsku aktivnost informatike koja se provodi u školi ali uz plaćanje. Naime, nastava informatike je izborna, a time i besplatna za roditelje samo od 5. razreda, dok se program Ranog učenja informatike za najmlađe od 1. do 4. razreda naplaćuje. Predlažem da se iz proračuna Grada Pule u 100% iznosu financira ovaj program i to za sve pulske Osnovne škole.

Points

Iako nacionalnim kurikulumom nije predviđeno financiranje niti provođenje informatike za najmlađe, Grad Pula bi, na tragu ideje o svima dostupnom i besplatnom sustavu odgoja i obrazovanja, trebao prepoznati važnost ranog učenja informatike, te kao Grad prijatelja djece, iznaći sredstva za ovaj program.

U zadnje vrijeme smo mogli slušati o 'viziji' Pule kao centra IT industrije. Da bi tome uistinu bilo tako, neće biti dovoljno ostati na praznim riječima i snovima, već će trebati odmah prijeći na djela i konkretne mjere te svoj djeci, bez obzira na socijalni status, odnosno platežnu moć njihovih roditelja omogućiti informatičko obrazovanje, kao ključnu sastavnicu pismenosti u suvremenom društvu, od najmanjih nogu.

Provođenja nastave informatike, pa makar to bila izvan školska aktivnost koja se provodi u školi, ne bi se smjelo prelamati preko novčanika roditelja. Uostalom, na taj se način narušava princip svima, pod istim uvjetima, dostupnog i besplatnog sustava osnovno-školskog obrazovanja? Nije li, prije uvuđenja takvog programa bilo nužno za njega iznaći sredstva, a ne teret bacati na roditelje? Gotovo pa se u tome može iščitati outsorsanje nastavnog procesa.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information