besplatni udžbenici za ODLIKAŠE u osnovnim školama

besplatni udžbenici za ODLIKAŠE u osnovnim školama

Besplatni udžbenici za ODLIKAŠE u osnovnim školama izvrstan je način za motivaciju djece, ali i izvrsna nagrada! Nešto slično kao što je bilo da na fakultetu tko ima postignut izvrstan prosjek iduće školske godine bude oslobođen plaćanja školarine. Na taj način djeca bi bila više motivirana, a roditeljima bi se znatno olakšalo sa financijske strane.

Points

Besplatni udžbenici za odlikaše u osnovnim školama zapravo su svojevrsna "stipendija" kojom se nagrađuju, ali i motiviraju djeca, no također se znatno olakšava i roditeljima koji moraju ulagati i u ostalu školsku opremu, odjeću, obuću,...

Uvjetovanjem materijalne pomoći uspjehom u školi došlo bi do neadekvatne, odnosno često u krivom smjeru usmjerene materijalne pomoći. Naime, djeca iz ekonomski i socijalno stabilnih obitelji većinom posjeduju bolje uvjete za školski uspjeh u samom startu, u odnosu na djecu iz najugroženijih obitelji kojima je pomoć i podrška najpotrebnija. Uostalom, udžbenici su jednako potrebni i odlikašima i manje uspješnima, pa je za motivaciju odlikaša bolje je stoga potražiti druge modele.

Smatram da bi gradska vlast trebala osigurati besplatne udžbenike za sve učenike bez obzira na ocjene ili imovinski status kako ne bi bilo diskriminacije. Moramo težiti sustavu s jednakim pravima za sve. Pravednijom raspodjelom sredstava u proračunu to se može i ostvariti.

Iskreno, mislim da bi besplatni učenici bili dobra motivacija najviše za roditelje odlikaša, dok dječicu vesele drugačije stvari. Npr. Odlična motivacija za odlikaše bi, po mojem, bilo nešt0 ovako nešto - https://www.youtube.com/watch?v=mVgFH4sXZtQ Fakultet nije isto što i osnovna škola jer je obrazovanje u OŠ obvezno prema zakonu, a u srednjoj školi i fakultetima nije. Zato bi besplatne udžbenike trebala dobiti (barem) SVA osnovnoškolska djeca.

Ma ima se novaca, samo ih treba usmjeriti u prave i dugoročno korisne stvari, a to je i jedna od glavnih zadaća ove stranice. Sjetimo se samo nedavnih miljuna utrošenih na novu božićnu rasvjetu i spektakularno osvjetljavanje dizalica, a čujem da se sličan show priprema i za Arenu, što je po mom mišljenju apsolutno neprimjerena intervencija za jedan drevni spomenik tog tipa. A opet će se raditi o pokojem milijunu koji će se iz javnih sredstava preliti u privatne džepove. Zato - besplatni udžbenici za sve - moguća misija! :)

Ne nalazim argumente za to da svi financiramo izdavače i pomažemo bogatim roditeljima. Mozda bi financiranje sustava DIGITALNIH UDŽBENIKA i prije svega AUTORA bilo smislenije? Modularni digitalni sadržaji (s dozvolom kopiranja i umnožavanja) na open source platformi za učenje na primjer?

Draga Anja, ljudi koji su glasali protiv, su svoje stavove jasno obrazložili. Odnosno, ja sam napisao zašto ne mislim da je ideja *u ovom obliku* pozitivna. Ne znam zašto ne bismo odlikaše nagrađivali na drugačiji način, a besplatne udžbenike osigurali SVOJ djeci. To bi u svakom slučaju bilo još pozitivnije, zar ne? Pozdrav, Goran

Preporučujem da netko otvori novi, izmijenjeni, prijedlog za javno financiranje nabavke udžbenika, s obzirom da se čini kako se dobar dio diskutanata slaže da se radi o bitnom pitanju, ali se ne slažu sa detaljima ovog konkretnog prijedloga.

iskreno...zar je moguće da je netko PROTIV nečega što je POZITIVNO.... ..na kraju krajeva...ima puno socijalno ugrožene djece koja su odlikaši, koja imaju volju i želju svojim vlastitim trudom i voljom zapnuti, koja ne nalaze isprike u neimaštini koja ih je snašla da se zbog toga prepuste sudbini i ne uče...pa zašto se ne bi njih nagradilo....tko kaže da su samo i sva djeca "ekonomski stabilnih" roditelja odlikaši? Mislim da bi se na ovo trebalo gledati kao na vid "STIPENDIJE" ! "It aint about how hard you hit, Its about how hard you can get hit and keep moving forward."

Naravno da bi besplatni udžbenici za svih bilo najidealnije, ali kako mi to na žalost izgleda trenutno kao "nemoguća misija" pomislih kako bi bilo super kada bi ih barem netko dobio besplatno....

Nikako nije dobro ići linijom manjeg otpora (i predizbornih obećanja) i uvoditi besplatne udžbenike za sve. Puno je bolje da porezi budu niži (time i svačija zarada veća), a da se novac uloži u novu opremu i stvaranje boljih uvjeta za rad. Također treba se zapitati zašto uopće su potrebni novi udžbenici svake godine, no prije svega reći da nije isto ako bogataš dobije besplatne udžbenike i dijete iz skromne obitelji. zato sam protiv besplatnih udžbenika.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information