Otvaranje Centra za mlade

 Otvaranje Centra za mlade

Osigurati prostor i sredstva za njegovo uređenje u suradnji s mladima Pule, prvenstveno srednjoškolcima. Potrebno je urediti multifunkcionalni i multimedijski prostor, s čitaonicom i neprofitnim kafićem, koji bi osim za opuštena druženja i izlaske, služio i kao prostor za socijalne, edukativne i kulturne inicijative i programe u organizaciji samih mladih, odnosno pružao mogućnost kreativnog i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. Moguće lokacije: Italunion, Valeleunga, Piramida, Muzil.

Points

Bravo izborite se za centar i sve ono što ja nisam imao kad sam išao u školu.. zato sam i stao na vašu stranu. Znam da u današnje vrijeme nije baš sjajno i bajno na planeti Zemlji ali mladima se može izaći ususret a ne uvijek kočit njihovo odrastanje i život tako da im se zabranjuje ono što ih čini sretnima i zadovoljnima,živimo u 21. stoljeću i trebali bi mladima omogučit bolji život.. na njima svijet ostaje. I vjerujem da će na kraju grad Pula učiniti nešto po tom pitanju :)

takodjer se slažem sa Sarom a što se tiće ostalog samo sam dao prijedlog da bi bilo dobro za mlade u Puli imati najviše 2 disko kluba koji nešto valjaju a ne 4-5 diska u kojem se uvijek pušta jedna te ista glazba i sve je montono :) A centar za mlade u kojem bi bilo sve na jednom mjestu kako je otvaranjem teme navela mlada gospodična Aleksandra je po meni dobra ideja..ima grad Pula novaca za to napraviti samo izgleda da su sad preokupirani bezbrojnim raskopavanjem i zatrpavanjem kanalizacija i ostalih infrastruktura :))

Trebaju da i preventivni programi (što više po mogučnosti) a u tih 20 centara za mlade koji več postoje bi trebalo uvesti neke promjene ili sve pozatvarat i otvorit 3-4 velika u kojima bi provođenje slobodnog vremena bilo zanimljivo i kvalitetno. A šank bi bio za razgovore,druženja i razvijanje novih ideja a ne za opijanja i alkohol. Takodjer fali i kvalitetan prostor za noćne izlaske:Pijetas Julia,Aruba,Uljanik,Fort Bourguignon,Hangar(Šišan) to nisu..valjda će jednog dana biti nešto bolje.

Prostori postoje, ali ih mladi ne koriste dovoljno. Postoje i programi i edukacije, ali ih mladi ne posjećuju dovoljno. Smanjenje remećenja javnog reda i mira ne može biti argument jer je to kao da ja kažem "neka mi Grad osigura izlete po svijetu, da ne bi doma razbijao retrovizore":) Postoje i organizacije i ustanove koje osmišljaju i provode kvalitetno provođenje slobodnog vremena za mlade, ali ih mladi slabo koriste. Družiti se trebaju(te) kroz sadržaje, a ne kroz prostor., a sadržaja Pulaima

Rekao sam u prijašnjem tekstu i reći ću ponovo,tih 20 centara za mlade bi trebalo sve pozatvarat jer izgleda da tamo nitko ne ide ili možda jako malo ljudi i otvorit 2 a najviše 3 velika centra i u njima opremiti ono što mladi žele i normalno sve to netko mora investirat ali ako se moglo opremit tih 20 onda može i 3 ;) Normalno da se to neće konzumirat za ''djabe'' nego po nekoj normalnoj cijeni za internet i šank. Isto tako bi trebalo 1-2 dobra disko kluba a ne 4 koji su Bogu za plakat.

Dosta opijanja po parkovima! Uništavanje javnih materijalnih dobara! Kad bi postojalo mjesto prigodno za izlazak mladih od 16 do 19 godina stanje bi se promijenilo,generacije bi odrastale u skladu s njihovim Godinama ..

Mladi su najaktivniji segment društva pa im je potrebno ponuditi dovoljno prostora u kojima bi mogli kvalitetno provoditi slobodno vrijeme. Sigurna sam da ti prostori mogu biti održivi, barem na dugi rok. Npr., ponuda klubova za mlade je očajna. Brojni finiji glazbeni žanrovi se nemaju gdje poslušati za vikend. Klub bi trebao biti barem donekle profitabilna stvar, a ne vidim gdje bi bio problem kada bi se na šanku točila bezalkoholna pića. Centar uvijek mogu pomagati voditi odrsle osobe.

Ošto se protivim ovakvoj ideji. Centar za mlade postoji, u Kandlerovoj. Drugi prostori koji su opisani da su potrebni kao "centar za mlade" postoje. Ima ih u Puli najmanje 20, kao i udruga, sportskih klubova i ustanova koje se kunu i novac dobivaju za edukativno-socijalno-kulturno-preventivno i sl. unapređenje kvalitete života mladih. Šank je također dio mnogih od tih. Nažalost. Puli ne treba još jedan. Trebaju preventivni programi,a još jedan šank to nije.

I ja podržavam što su se mladi angažirali, ali prostor ne rješava pitanja koja spominjete da će rješiti. To rješava jasna strategija, preventivni programi, održivost programa i prostora, uključivanje mladih i njihova odgovornost za procese. To se ne dobije prostorom i novcem za par godina. Tko će tu raditi? Tko će biti odgovoran za tako heterogenu skupinu? Kako će se to financirati? Koliko mladih u prosjeku sjedi u čitaonici i čita? Postoje nezavisne čitaonice, Monteparadiso ima jednu.

Upravljati centrom za mlade mogli bi npr. Vijeće mladih grada Pule, Obiteljski centar, Volonterski centar ili netko iz Odjela za društvene djelatnosti grada pule... Bitno je da ga treba financirati grad koji treba i brinuti o potrebama srednjoškolaca. Centar za mlade trebao bi objediniti različite interese mladih na jednom mjestu i odgajati ih za kreativno djelovanje zajednice. Uz to treba biti i mjesto za izlaske(disko) i zabavu koja bi bila organizirana na neprofitnoj osnovi.

Svakako podržavam mišljenje mlade gospodične Aleksandre..jer u Puli stvarno fale takvi centri za mlade i to na više mjesta sa svime gore navedeno: ''multifunkcionalni i multimedijski prostor, s čitaonicom i neprofitnim kafićem, koji bi osim za opuštena druženja i izlaske, služio i kao prostor za socijalne, edukativne i kulturne inicijative i programe...'' A posebno mi je drago što mladi tako razmišljaju: zrelo i pametno Velika podrška od mene i neka grad Pula to napravi čim prije :)

Smanjenje remećenja "javnog reda i mira", sigurnost mladih Nemamo na raspolaganju nekomercijaliziran, slobodan i autonoman prostor pristupačan svima, pa smo se prisljeni okupljati po parkovima. Znamo da neke građane to smeta, ali za sada još uvijek nemamo alternative. Ovakav socijalno maksimalno ukljičiv prostor, koji bi mogli koristiti svi bez obzira imamo li novaca za ulaznicu i piće, bi bio upravo to. Time bi se smanjilo narušavanje "javnog reda i mira" u okolici parkova, a i naši roditelj

U ovaj projekt vrijedi uložiti naš novac

Korzo, vrati se! Slažem se da jedan takav prostor, kakav se predlaže, nedostaje ali me brine tko bi o njegovom funkcioniranju vodio brigu... neka udruga koju bi mladi osnovali? Grad?

U ovaj projekt vrijedi uložiti naš novac

U ovaj projekt vrijedi uložiti naš novac

Stoji. Ali "osigurati prostor" ne mora nužno značiti otvoriti i urediti još jedan novi prostor. Siguran sam da bi mladi bili i više nego zadovoljni osposobljavanjem i otvaranjem nekog od postojećih nefunkcionalnih prostora. Mislim da je jedan takav prostor od esencijalnog značaja za odrastanje generacija u aktivne građane, i da bi trebalo oformiti radnu skupinu s predstavnicima učenika i Grada, koja bi aktivno radila na iznalaženju najadekvatnijeg rješenja, koje može, dapače, uključivati i revitalizaciju nekog "starog" prostora i njegovo otvaranje prema inicijativima šire srednjoškolske populacije.

I to se sležem. :) Nadam se da i mladi to tako vide. Da će se prije udružiti, organizirati, dogovoriti, osmisliti modele upravljanja i održivost, pa tek onda tražiti prostor u kojemu će dokazati da je to sve moguće. Ovako, bar ova ideja, a znaš da sam 99,99% u pravu, ide u smjeru "dajte nam prostor, pa će se onda dogoditi sve ostalo". A to ne uspijeva ni u Švedskoj.:)

Monteparadiso ima čitaonicu? Koje joj je radno vrijeme? Koje je uopće radno vrijeme Monteparadisa? Jednom mjesečno? :) Studentski prostori u Rojcu su isto pod ključem. Ja stvarno ne znam za nijedan prostor koji odgovara navedenim kriterijima, a da radi svakodnevno.

I ja. :) No, i dalje mislim da pitanje pasivnosti mladih, (ne)suradnje mladih i ostalih i sve ostale probleme koje mladi imaju, i sami sa sobom i s nama ostalima i s vlasti ne rješava pitanje prostora, nego Programa, Stručnih ljudi, Participacije, Održivosti i programa i prostora) i još nekoliko momenata koji s prostorom nemaju prevelike veze. Odnosno preduvjet su da bi "prostor" funkcionirao. Ako se opet ide od kraja ka osnovama, nažalost će svi biti razočarani.

More points (9)

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information