Revizija ugovora o korištenju javnih prostora

Revizija ugovora o korištenju javnih prostora

Grad Pula ima svoje prostore. Neki su u komercijalnom najmu, neki u najmu bez naknade (ili s povlaštenim cijenama) na korištenje udrugama i drugim subjektima. Sve ugovore o gradskim prostorima treba revidirati i učiniti javnim sadržajem jer ih je veliki broj nevažećih, povlaštenih bez osnove i subjekti koji u njima rade, ne rade i/ili zarađuju su istovremeno dužnici grada. Kod udruga pak, mnogo prostora je zatvoreno i u njih se ne ulaže i nemaju svrhu, a stoje zatvoreni zbog takovih ugovora.

Points

Grad Pula ima od velikog broja korisnika najma prostora umjesto zarade, nenaplaćeni dug. Mnogi prostori godinama stoje prazni u centru 3 tisućljetnog grada i nisu u službi razvoja. Kod Rojca, još gore, veliki dio udruga ima prostore, a ne plaća režije i ne proizvodi program koji bi opravdao bivanje u prostorima. Potrebno je revidirati, brisati, mijenjati i prostore dati na upravljanje održivim subjektima, partnerstvima više subjekata, omogućavati održive modele upravljanja, prazni to nisu.

Neki ugovori s Gradom o prostoru nemaju čak ni kriterije po kojima ih Grad može raskinuti. Neke organizacije su dobile prostore bez da je jasno čime se bave, a program ne proizvode godinama. Mnogi prostori na udruge su rasipanje prostora i umjesto da u njima djeluje 3-4-5 subjekata, svaki ima svoj i nisu održivi. Prostori u centru stoje prazni i kao takvi ne samo da ne doprinose razvoju i ekonomskoj situaciji nego i negativno utječu na goste grada i poduzetnike i udruge koji imaju ideju i resurs

Nije to lak zadatak, ali, ako ga javna uprava izbjegava jer se boji naljutiti birače, onda je to dvostruka šteta i loša poruka. Ako ga izbjegava zbog troškova tužbi ili naplate dugova, onda je to trostruko loša poruka., a ako ga izbjegava jer ne zna kako, onda je to pak užasno loša poruka. Na snazi je i nova uredba Vlade temeljem koje gradska vlast mora donijeti nove kriterije za dijeljenje prostora, Umag je to napravio u 20 dana, a Pula izbjegava taj "vrući kesten" jer: nadam se da razlog nije nijedan od tri koja sam nabrojao. A, bar za udruge postoji super jednostavan model. Tko nije predao novi statut do 01.10. uredu državne uprave, automatizmom ne postoji. Točka. Gubi prostor.

Prostori su resurs za razvoj grada!

rekla bih da Gradu nedostaje osoba koja bi se tim problemom učinkovito pozabavila (a vjerojatno je u pitanju i nedostatak volje i interesa)... takvu bi se osobu/e itekako isplatilo plaćati ako bi uspjela smisliti održivi način korištenja prostora i time ih oživjela građanima i proračunu u korist... za početak se može poslužiti Elvisovim prijedlozima :)

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information