Godišnja izvješća o radu gradskih vijećnika

Godišnja izvješća o radu gradskih vijećnika

Mislim da je nužno da gradski vijećnici građane na godišnjoj razini izvještavaju o svom radu. Godišnja izvješća podnosi svaki subjekt društva u nekom obliku. Gradski vijećnici su naši predstavnici u javnoj upravi i dok povremeno možemo pratiti što radi vladajuća struktura u rad vijećnika nemamo nikakav uvid osim šturih zapisnika s rasprava. Grad Pula može odlukom odrediti da su gradski vijećnici dužni građanima, javno i transparentno podnijeti godišnje izvješće o radu.

Points

Ako ne znamo što rade naši predstavnici u gradskom vijeću nemamo osnove po kojoj bi ih opet birali ili kritizirali za loš rad. Potrebno je dakle nekakvo izvještavanje građana. Ono može biti u pdf-u i dignuto na web grada, ali mora biti obavezno. Odgovornost za upravljanje gradom ima i vlast, ali i svi gradski vijećnici. Svako glasanje za neku odluku, ali i svako ne glasanje, odnosno glasanje protiv nosi svoj dio odgovornosti. Građani imaju pravo moći procijeniti nečiji rad. Pogotovo vijećnika.

Naš izborni sustav nije individualiziran već je interes glasača zbijen u stranke, a odgovornost pojedinog vijećnika "kontrolira" stranka. Dakle, dok se izborni zakoni ne promijene treba komunicirati sa strankom (čitati njena izvješća i slati im apele) ili još bolje - upisati se u stranku i djelovati putem nje. Gumiti da smo UK nema smisla jer "naš zastupnik" ne zastupa kvart ili birače nego stranku i njen program/interes.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information