Stara jezgra grada bez prometa i automobila

Stara jezgra grada bez prometa i automobila

Grad Pula ima tri tisućljetnu baštinu. Jezgra grada je zakrčena automobilima. Broj auta se povećava i stanje je neodrživo na dulje staze. Svim vlasnicima nekretnina u široj jezgri grada treba osigurati izdvojena, besplatna parkirna mjesta i propusnice za hitne slučajeve i grad promovirati kao povijesno kulturno blago, a ne kao divlji parking. Manje zagađenja, zdraviji okoliš, ekskluzivnija turistička ponuda, posebnost destinacije, naglasak na kulturnu i povijesnu vrijednost grada. itd.

Points

Gradska uprava bi trebala: investirati u javni gradski prijevoz i učiniti ga cijenom, kvalitetom i pouzdanošću omiljenim odabirom građana; započeti s obilježavanjem biciklističkih staza; zabraniti izgradnju garažnih kuća u starogradskoj jezgri, kojima se stimulira dolazak autima u jezgru; započeti realizirati ideju o parkiralištima na rubnim dijelovima grada (karta plaćena za dnevno parkiranje važila bi kao autobusna karta za cijeli grad)

Odlična ideja!

Količina osobnih vozila se povećava, a gradska infrastruktura to zbog prostornog ograničenja ne može pratiti. Postojeći sustav već sada ne može primiti toliku količinu automobila, a u centru grada redovno stvara komplikacije građanima i turistima. Izdvajanjem osobnih vozila iz centra grada naglašava se kulturna vrijednost tritisućljetnog grada, onemogućavaju ljetni prometni kolapsi, Pula se jasno pozicionira u turizmu vrednovanjem svog grada kao sadržaja, smanjuje se zagađenje centra..

Ovo rješenje morala bi poduprijeti i odlična povezanost grada autobusima, tj. javnim gradskim prijevozom. U svakom slučaju, odlično je!

Odličan prijedlog! Slažem se s činjenicom da je ovakvo stanje neodrživo. Trebali bi se ugledati na sve europske gradove koji su to već primijenili. Dakako da se prvo trebaju stvoriti svi uvjeti kao pr. osigurati više mjesta za parkiranje na ulazu u sam grad. Puležani su naučeni doslovce autom ući u trgovinu, potaknut će se korištenje gradskog prijevoza, ali i korištenje bicikla te pješačenja te daljnje zagađenje okoliša i stvaranje gužvi u samom centru.

Tako je, Albert! Mi moramo prihvatiti činjenicu da je automobila sve više, a prostora sve manje. Po mom ukusu već smo odavno prešli granicu mogućeg, ali i objektivno gledajući, ako ovo trenutno stanje nekako "gura naprijed" neće još dugo. Nužno je promisliti modele koji će biti održivi za budućnost, to jednostavno moramo početi planirati i uređivati danas, ne čekati sutra. Duž cijele Rive imamo tračnice., a oko Kolodvora stotine potencijalnih parkirnih mjesta. Zar je tako teško oživjeti tramvaj, povijesni moment Pule??!! Svaki pametan grad bi to već odavna napravio. Zar je teško uvesti prijevoz tračnicama po rivi? Za one koji parkiraju kod Kolodvora?, zar je nemoguće, s druge strane Uljanika dogovoriti komad terena za velike parkinge i zatvoriti rivu? Nije. Nego se ne promišlja grad u budućnosti, samo provizije i trenutna osobna korist.

Možda je dovoljno započeti raspravu s mišlju da Pula nije grad koji je izgrađen za promet velikog broja vozila, i da je potrebno kompletno cijelu staru gradsku jezgru, a pri tom mislim i na onu oko Arene sačuvati od takvog prometa. Gradski "oci" su ti prvi koji ne bi smjeli na posao dolaziti s automobilima, ali i kompletnu administraciju Grada Pule koja se nalazi na Forumu i u okolnim ulicama bi trebalo premjestiti na neku drugu adresu. I ne tako davno bilo je govora da bi se preselili u napuštene zgrade bivše vojarne u ulici I. Istarske brigade u Šijani. Već samim time bi se rasteretio promet u centru i na Rivi. Trebalo bi zatvoriti Giardine za vozila te da cijela površina Giardina bude pješačka zona.

Svakako bi tako veliku promjenu u promišljanju grada morala popratiti kvalitetna promjena javnim gradskim prijevozom. I e-bicikle koje je grad nedavno dobio mogle bi puno pomoći ako se projektom prošire na više područja.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information