Pješački mostovi

Pješački mostovi

Postoje kritična i opasna raskrižja na kojima često i teško stradavaju pješaci, pa da bi se osigurao nesmetan promet vozila i siguran prijelaz pješaka, biciklista, djece i staraca predlažem izgradnju pješačkih mostova. Kao uzor za to može biti prijelaz "Vrata Jadrana" koji spaja dvije benzinske stanice na ulazu u Rijeku sa zapadne strane, samo da je dovoljno širok i pristupačan za sve. U Puli je dovoljno izgraditi barem jedan i to na raskrižju Krležina ul.-ul.Veruda.

Points

Najkritičnija mjesta su brze ceste pulskih zaobilaznica, gdje djeca svakodnevno prelaze duple trake na putu za školu

Jer služi očuvanju sigurnosti prometa pješaka i vozila

Mislim da su semafori s tipkalom za pješake dovoljno kvalitetno rješenje - pješaci zatraže prolaz, automobilima se upali crveno svjetlo. Riječkom zaobilaznicom prolaze rijeke vozila i zaustavljanje prometa jer prolazi pješak nije nikako praktično. Ulicom Veruda prolazi značajno manje vozila, a to što kultura vozača nije dovoljna pa ne staju na pješačkom prijelazu semafor bi, vjerujem uspješno riješio.

Mislim da ovo raskršće nije baš tako veliko da nam treba most. Rješenje bi mogao biti i semafor kojeg pješak 'uključuje' kada dođe do pješačkog. Primjer je u Zagrebu, u neposrednoj blizini križanja Nove ceste s Ul. Zvonimira Rihtmana. Kada pješak dođe do semafora, stisne dugme na stupu semafora, malo pričeka, semafor pješaku daje zeleno, a vozilima crveno. Nakon prolaska pješaka kolnički promet se nesmetano nastavlja, sve dok ne stigne novi pješak koji neće dobiti zeleno prije nego stisne dugme.

Starije osobe i dalje bi morale koristiti pješačke prijelaze na razini zemlje jer se ne mogu lako penjati i spuštati niz stepenice. Bolje je onda postojeće "zebre" opremiti semaforima s tipkalima za pješake.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information